onsdag 6. februar 2013

Oppskrift på hjemmelaget fiskegrateng.

Jeg er generelt for hjemmelaget mat, så langt det lar seg gjøre hvertfall.
Jeg trives på kjøkkenet og med å være kreativ, prøve og feile og til slutt få masse skryt for det jeg lager.
Idag laget jeg fiskegrateng fra bunnen av, noe som uten tvil falt i smak hos store og små her hjemme.
Det beste er at det er super enkelt og lage også, kanskje ikke den sunneste maten som finnes om man er på "slankeren" men i forhold til kjøpe grateng vet du hvertfall hva som er oppi.

Til to store og to små (eventuelt 3 store) trenger du:


  • ca 600 gr fiskefilet (her går det med torsk, sei, laks, steinbitt osv.)
  • Ca 2-3 dl kokt makaroni.
  • 4-5 dl melk.
  • 2 SS margarin/smør (her anbefaler jeg smør).
  • 3-4 SS mel.
  • 1 ts revet muskattnøtt.
  • Salt.
  • Pepper.
  • Litt sitron hvis du har.
  • 2 egg.
  • 2-3 skiver ost.

Kok fisken og makaronien hver for seg.
Fisken kokes først fordi den slipper væske når den kokes og med å koke den før du hiver den oppi sausen har du bedre kontroll over hvor tykk sausen blir.
Del fisken i mindre biter.

Smelt smør og rør inn mel, spe med melk til sausen er passe tykk, husk at du skal ha fisk og makaroni oppi sausen så den må være midt mellom tykk og tynn, vanskelig å beskrive bedre.
Smak til med salt, pepper, muskatt og sitron.
Ha osteskivene i sausen og rør til de har smeltet.

Skill plomme og hvite fra hverandre og rør inn plommene inn i sausen, nå er det viktig at sausen er litt avkjølt slik at plommene ikke plutselig blir til eggebiter!
Tilsett fisk og makaroni.

Visp hviten stiv, den er stiv nok når du kan snu bollen på hodet uten at hviten faller ut.
Vend hviten forsiktig inn i sausen og legg alt i en ildfast form.
Legg et lokk med strøkavring (knust kavring) over det hele.
Stek på 200 gr i 25 minutter (mens potetene koker).


Server med kokte poteter og raspet gulrot.
Eventuelt med smeltet smør.



* Det er også godt med purre, vårløk, raspet gulrot, paprika, brokkoli, blomkål osv oppi selve grategnen,
Grunnen til at vi ikke har dette er fordi ungene ikke liker det, og derfor har vi gulrot ved siden av.

2 kommentarer:

  1. Ser godt ut, men sist jeg sjekka så heter det fiskegrateng, ikke grategn ;)

    SvarSlett

Ha en flott dag :)